avtor:
Marina Gruden

ustvarja:
likovna umetnost

Avtor se predstavi...Rodila sem se leta 1979 v Šempetru pri Novi Gorici. Po končani osnovni šoli sem se vpisala na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer modno oblikovanje. Študij slikarstva pa sem nadaljevala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Diplomirala sem leta 2006 pri profesorju Gustavu Gnamušu z diplomsko nalogo Slika kot prostor odseva. V diplomskem delu sem obravnavala odnos slikar-slika-gledalec, kjer sem se osredotočila predvsem na vprašanje koliko lahko gledalec posega v sliko in ali mu slika(r) to sploh dovoljuje oziroma koliko.

 

V času študija sem se začela ukvarjati z izvenštudijskimi dejavnostmi. Sprva sem se ukvarjala z oblikovanjem kostumov, katere sem predstavila na večih modnih performansih. Leta 2004 sem oblikovala več oblek za godalni trio Rožmarinke za nastope na EMA 04, podelitev Viktorjev, Melodije morja in sonca ter ostale njihove koncerte. Istega leta sem bila povabljena v Lisbono, kjer sem s svojimi kreacijami predstavila Slovenijo na prireditvah ob vsopu novih članic v Evropsko unijo.

 

V času študija sem sodelovala tudi na raznih likovnih kolonijah, ex-temporih in skupinskih razstavah. Po diplomi sem imela svojo prvo samostojno razstavo v Galeriji Tir v Novi Gorici, kjer sem se predstavila s serijo slik, ki so nastale za mojo diplomsko nalogo. Ilustrirala sem dve dramski deli Mirta Komela; leta 2006 Mes(t)ne drame in leta 2008 Luciferjev padec, ilustracije iz slednje knjige so bile razstavljene ob predstavitvi drame v ljubljanskem Društvu slovenskih pisateljev. Leta 2003 sem prejela prvo nagrado za likovno delo na temo Mesta prihodnosti, ki jo je podelila Slovenska znanstvena fundacija. V letih 2006 in 2007 sem v sodelovanju s Klubom goriških študentov organizirala dve likovni koloniji v ateljeju Negovana Nemca v Biljah. Leta 2007 pa sem na mednarodnem izolskem ex-temporu osvojila prvo nagrado v kategoriji mladi slikarji.

 

V zadnjem letu in pol delam na področju restavriranja pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine v Novi Gorici. Do sedaj sem sodelovala pri projektih restavriranja stenskih slik na fasadah hiš v Kobaridu, Idrskem, Šentviški gori, v cerkvi sv. Martina v Grgarju in v cerkvi  sv. Katarine v Preserjah nad Branikom. Sodelovala sem tudi pri obnovi dveh kamnitih kapelic v Košani in Suhorju. Lani pozimi sem restavrirala več kosov oltarne polihromne plastike. Trenutno sodelujem pri  restavriranju stenskih slik v prezbiteriju župnijske cerkve na Planini pri Postojni.

 

2003

- prva nagrada za likovno delo na temo Mesta prihodnosti, ki jo je podelila Slovenska znanstvena fundacija

 

2004

- oblikovala več oblek za godalni trio Rožmarinke za nastope na EMA 04, podelitev Viktorjev, Melodije morja in sonca ter ostale njihove koncerte

- modna revija v Paviljonu Cordoaria Nacional, Lisbona

- modna revija na prireditvi gala večeru v Pala do Pavilhao de Portugal, Lisbona

 

2006

- ilustracije za Mes(t)ne drame avtorja Mirta Komela

- organizirala likovno kolonijo v ateljeju Negovana Nemca v Biljah

 

2007

- na mednarodnem izolskem ex-temporu osvojila prvo nagrado v kategoriji mladi slikarji

- organizirala likovno kolonijo v ateljeju Negovana Nemca v Biljah

- samostojna razstava v galeriji Tir, Nova Gorica

 

2008

- ilustrirala dramsko delo Luciferjev padec, avtorje Mirta Komela

- razstava ilustracij ob predstavitvi dramskega dela v ljubljanskem Društvu slovenskih pisateljev

 


Ustvarjalen.si © 2008, vse pravice pridržane! | O piškotkih | Izdelava spletnih strani: Editor Studios